اطلاعات کامل برای سفر به قله اسپیناس در آستارا
دامنه کوه اسپیناس، سرسبز و نوک آن، چون قلعهای که دست طبیعت آن را ساخته است دیده میشود. قله اسپیناس با قامت استوار خود، به عنوان بلندترین کوه در منطقه آستارا شناخته میشود. در بین بسیاری از مسافران، شهرستان آستارا آنطور که باید شناخته شده نیست. شهری مرزی که جادهای کوهستانی، آن را به اردبیل متصل میکند. از سرسبزترین شهرهای شمالی کشورمان که معنای نام آن نیز جذاب است. آستارا در گویش محلی مردمان تالش به معنای آهستهرو است. مقصدی گردشگری که بیشتر بخاطر بازارهای آن در بین مسافران محبوب شده است. اما از بازارهای شلوغ آن که رد شویم، طبیعتی زیبا در انتظارمان است. همان طور که از نام این شهرستان پیداست، برای گشتوگذار در آن نباید عجله کرد. آهسته و آرام باید در آن گام برداشت. هر نقطهای از این منطقه دارای جاذبهای است. مناطق دیدنی طبیعی و تاریخی آن به قدری زیاد است که نباید آن را به سرعت ترک کرد. آبشار لاتون، لوندویل، گردنه حیران، چشمههای آبگرم و پارکهای جنگلی و مسیر کوهستانی بهارستان، تنها بخش کوچکی از زیبایی های آستارا را تشکیل دادهاند. در غربیترین بخش استان گیلان و در شرق شهر لوندویل، قله اسپیناس آستارا قد برافراشته است. قله این کوه از فراز ارتفاعی ۲۱۰۵ متری نظارهگر طبیعت چشمنوازی است. طبیعتی که در آن انواع و اقسام گونههای گیاهی و جانوری در آن زندگی میکنند. در واقع زندگی خود را مدیون چشمهها و آبشارهای فراوانیاند که اکثریت آنها از دل این کوه جوشیدهاند. همچنین قلعه سنگی اسپینه نیز در بالای یکی از قلهها قرار دارد.
قله اسپیناس در کجاست؟
اگر چرخی در بازار که بزنیم و اماکن تفریحی و تاریخی آن را که ببینیم، وقت طبیعتگردی در آن آغاز میشود. ذات اصیل انسان با کوه و جنگل و طبیعت عجین شده است. زندگی شهری یکنواخت ما را از اینها دور نگه میدارد. به آستارا که وارد میشویم، شاید در ابتدا تنها بازارهای آن را ببینیم. بسیاری از ما نیز اگر سفری به گیلان داشتهایم، شاید صرفاً برای خرید به آستارا برویم. اما اگر کمی روحیه طبیعتگردی در ما باقی مانده است، بهتر است در سفرمان از جاهای دیدنی آستارا غافل نشویم. اسپیناس در لغت دارای معانی مختلفی است. اسپیناس یا اسپینه، واژهای معادل با اسب است. وقتی صحبت از قله اسپیناس آستارا میشود، منظور کوه اسب است. دلیل این نامگذاری شاید تشابهای باشد که بین این کوه و پیکره اسب وجود دارد که همواره سر خود را با وقار بالا نگه میدارد. از طرف دیگر اسپیناس به معنای اتراق در منطقهای ییلاقی نیز است. این قله مرتفع در هفده کیلومتری شهر لوندویل و در شرق آن واقع شده است.
مختصات دقیقتر این محل، روستای کوتهکومه است. مسیر قله از دیدنیترین نقاط طبیعی آستارا است. که در پشت تالاب استیل و در محدوده غرب رشته کوههای البرز قرار گرفته است. این محل با پوشش گیاهی سرسبز خود به یکی از مناطق محبوب برای کوهنوردان و طبیعتدوستان بدل شده است. دامنه این قله در فصل بهار با درختان سرسبز پوشیده میشود. مسیرِ رسیدن به این قله، تجربهای فوقالعاده برای گردشگران خواهد بود.
مسیرهای رسیدن به قله اسپیناس در آستارا
همانطور که گفتیم، این قله در استان گیلان، شهرستان آستارا و در هفده کیلومتری شرق لوندویل قرار دارد. اما برای رسیدن به قله، دو مسیر مجزا هست که میتوانید بنابه برنامه سفر خود یکی از آنها را انتخاب نمائید.
مسیر آستارا به قله اسپیناس: مسیر اولی از آستارا میگذرد. ابتدای این سفر از شهر لوندویلِ آستارا شروع میشود. از آنجا با طی کردن مسافتی حدود ۱۰ کیلومتر به سمت جنوب، به روستای کوتهکومه خواهید رسید. در روستای کوتهکومه، آبگرم و استخر برای استراحت و آبتنی وجود دارد. میتوانید در این روستا استراحتی داشته و سپس با طی کردن مسافتی حدود ۱۰ کیلومتر به قله برسید. مسیری که از آستارا به اسپیناس میرسد، مسیری با شیب نسبتاً کم است که افزایش ارتفاعی حدود ۶۵۰ متر و بصورت تدریجی خواهد داشت.
مسیر اردبیل به قله اسپیناس: مسیر دوم که پیادهروی طولانیتری را میطلبد، از طرف اردبیل و روستای سوها خواهد گذشت. این مسیر شیبهای تندتر و گذرگاههای سختتری دارد. طول این مسیر چیزی حدود ۱۷ کیلومتر است. هرچند طی کردن این مسیر نیاز به مهارت و استقامت بالاتری دارد، اما تنوع گیاهی و جانوری آن، صخرههای سنگی زیبا و پاکوبهایی که از میان درختان و باغهای فندق عبور میکنند، لذت پیادهروی در آن را چند برابر میکند. در گزارش صعود به قله اسپیناس گفته میشود مسیر رسیدن به این قله بسیار شگفت انگیز است. چرا که در طول مسیر با نهرهای کوچک فراوان و باغهای میوه و درختان وحشی روبرو خواهید شد. البته استراحتگاههای بسیاری را نیز در این مسیر خواهید یافت همچون هتل های ارزان آستارا. از روستای آسیو شوان که بگذرید، قهوهخانه نورمحمد آماده پذیرایی شماست. همچنین کلبه عمو یدالله در کنار آبشار نیز پذیرایی مفصلی از شما خواهد کرد.
بهترین فصل برای صعود به قله اسپیناس آستارا
صعود به قله اسپیناس در هر فصلی امکان پذیر خواهد بود. اما بهتر است برای در امان ماندن از گرما و رطوبت زیاد، سفر خود را به اواخر زمستان تا اوایل بهار موکول کنید. در این فصل، علاوه بر اینکه هوا خنک و معتدل است، رطوبت آن نیز در حد اعتدال قرار دارد. چون مسیر رسیدن به قله، مسیری طولانی با پیادهرویای نسبتاً سخت است، پیمودن آن در فصل خنک سال تجربهای فرحبخشتر را برایتان پدید خواهد آورد.پس در فصل پائیز نیز خالی از لطف نیست. بهترین فصل سفر به قله اسپیناس در فصلی که برگهای درختان به رنگ قرمز و زرد آتشین درآمدهاند، چشمتان را از یکنواختی سبز رنگ درختان خسته نخواهد کرد. چشمانداز زیبای آسمان در هارمونی شگفتانگیز خود با کوهستان، جنگل و آبشار، منظرهای را پیش رویتان قرار میدهد که ممکن است میخکوبتان کند.
مسیر صعود به قله اسپیناس
زمان لازم جهت طی کردن مسیری که به کوه اسپیناس میرسد کاملاً به شما وابسته است. اینکه آیا میخواهید تمام مسیر را با پای پیاده طی کنید؟ یا ترجیح میدهید بخشهایی از آن را با ماشین بروید؟ بخشهایی از مسیری که از روستای کوتهکومه میگذرد قابل طی کردن با وانت یا موتورسیکلت است. اما پیادهروی در این مسیر صفای دیگری دارد.همانطور که در گزارش صعود به قله اسپیناس موجود است، زمان طی شدن مسیر از روستای کوتهکومه تا قله چیزی حدود هفت یا هشت ساعت است. البته این آمار بستگی به تعداد همراهان و نیز آمادگی جسمی گردشگران نیز دارد. بطور کلی اگر کوهنوردی حرفهای باشید خواهید توانست مسیر را در شش ساعت نیز طی کنید. در حالیکه اگر کودکان جزئی از همسفرانتان باشند، شاید طی کردن مسیر به ده ساعت نیز برسد. پس از طی کردن بخش عمدهای از مسیر، در نزدیکی کوه اسپیناس با مسیری هموار و صاف روبرو خواهید شد. چمنزاری سرسبز و عالی که سربالاییهای ملایمی دارد. در طول این مسیر حتی خواهید توانست گلهداران و کلبههای مخروبه را نیز ببینید. رسیدن به بالای قله شما را با منظرهای اعجابانگیز روبرو خواهد نمود. جنگلی از ابر که صخرهها را پوشانده و گویی جنگل و مراتع را بلعیده است. قطرات ریز باران بر سر و رویتان میبارد. گرمای مسیر کمتر شده و خنکی مطبوعی را حس میکنید.
شرایط و تجهیزات صعود به قله اسپیناس
اگر از عاشقان طبیعتگردی و گیاهان هستید، مسیر پیادهروی قله اسپیناس برایتان شگفتیهایی دارد. آنانی که به قله صعود کردهاند، از تجربیات بینظیر خود در این باره گفتهاند. به هرحال چون مسیر قله، مسیری آسان نیست، بهتر است از بهمراه بردن کودکان و سالمندان خودداری کنید. همچنین حتماً با تجهیزات کامل آماده سفر شوید. داشتن کولهپشتی مناسب و سبک اصلیترین شرط برای صعود است. در فصول سرد، حتماً کیسهخوابهای از جنس الیاف را با خود همراه داشته باشید. استفاده از کیسهخواب پَر به دلیل رطوبت زیاد هوا مناسب نیست. کفش کوهنوردیِ ترجیحاً ضد آب، در این سفر یاریتان خواهد کرد. بسته به برنامه ای که دارید بهتر است پیش از اقدام به سفر، هتل خود را رزرو کنید تا در پایان بتوانید پس از استراحت کامل به ادامه سفر بپردازید. برای کسانی که قصد آستارا گردی دارند بهتر است محلی را انتخاب کنند که نزدیک به دیدنی های این شهر باشد. موقعیت و اتاق های هتل اسپیناس در آستارا بسیار عالی است. بسته به برنامه سفرتان اگر قصد اقامت در هتل را ندارید و برنامه ریزی به نحوی نیست که بخواهید شهر را بگردید، می توانید کمپ و اقامت در خانه های روستایی را انتخاب کنید. در این صورت امکانات صعود به قله اسپیناس را همراه خود داشته باشید. امکانات از این قرارند: آب آشامیدنی، دارو و جعبه کمکهای اولیه، وعدههای غذایی (یا مواد اولیه جهت پختن غذا)، تجهیزات پختوپز، چراغ قوه و هدلایت، عصای کوهنوردی، لباس گرم، پانچو یا بارانی، زیرانداز، چادر کوهنوردی و ضد آب، کیسه زباله، پول نقد و تلفن همراه. از آنجایی که مسیر پیادهروی با طی کردن عرض رودخانهها همراه است، شاید بد نباشد یک جفت صندل محکم و مناسب نیز همراهتان باشد. با کامل کردن تجهیزات خود، سفری خاطرهانگیزتر به قله خواهید داشت.
در کلام آخر باید گفت که جاذبه های گردشگری آستارا بسیار زیاد هستند. پیادهرویهای طولانی در طبیعت قادر است روح تازهای به انسان ببخشد. چرا که زندگی شهری و ماشینی یکنواخت امروز، مشکلات روانی بسیاری در ما پدید میآورد. بد نیست که هر از گاهی به خود استراحتی دهیم. چه بسا که این استراحت همراه با صعود به بلندترین قله آستارا باشد.