معرفی مکان های دیدنی و جاذبه های گردشگری اراک
اراک، مرکز استان مرکزی که همسایه استانهای تهران، البرز، قزوین و همدان است، پایتخت صنعتی ایران نامیده میشود، اما بااینحال جاذبههای گردشگری تاریخی و طبیعی مختلفی نیز دارد که بسیاری از آنها ازنظر گردشگران دور ماندهاند. اراک فاصله چندانی با تهران ندارد و برای رسیدن به آن از تهران دو مسیر وجود دارد که هردو کمی بیشتر از سه ساعت طول میکشند. اراک را میتوان یکی از جدیدترین شهرهای ایران دانست، زیرا حدود 200 سال پیش در زمان فتحعلی شاه قاجار بهدستور همین شاه توسط یوسف خان گرجی معروف به سپهدار بنا نهاده شد. در این مطلب به معرفی جاذبه های گردشگری اراک میپرازیم؛ پس با ما همراه باشید.
بهترین دیدنی های اراک
جاذبه های گردشگری اراک بهویژه جاذبه های تاریخی این شهر بسیار زیاد است. ما سعی کردهایم مهمترین جاهای دیدنی اراک را به شما معرفی کنیم تا اگر به این شهر زیبا و تاریخی سفر کردید نهایت استفاده و لذت را از وقت خود ببرید.
موزه حمام چهار فصل
شاید بتوان حمام چهارفصل را از مهمترین جاذبه های گردشگری اراک دانست، زیرا با 1600 مترمربع مساحت، بزرگترین حمام تاریخی ایران است. این حمام در زمان احمد شاه قاجار و توسط محمد ابراهیم خوانساری ساخته شده است. وجه تسمیه این حمام، کاشیکاریهای دیوارهای چهارطرف آن است که روی هر یک، یک فصل سال به تصویر کشیده شده است. بخشی از این حمام درحال حاضر به موزه مردمشناسی تبدیل شده و مسافران از آن بازدید میکنند.
کلیسای مسروپ مقدس
ازجمله جاذبه های گردشگری اراک که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، کلیسای مسروپ مقدس است که در دوران قاجار و در سال 1914 میلادی ساخته شد. ساخت این کلیسا به کمک ارامنه انجام گرفت و در کلیسا بخشهای مختلف دیگری مثل مدرسه، سالن اجتماعات و خانه کشیش هم ساخته شده است.
تالاب میقان
درناها همیشه برای ایران از اهمیت خاصی برخوردار بودند و بهنوعی نماد ایران محسوب میشدند، همانگونه که هنوز هم تکدرنای «امید» هرسال بهتنهایی مسیر سیبری تا ایران را طی میکند تا به تالابهای کشورمان برسد. تالاب میقان هم که جزو زیباترین جاذبه های گردشگری اراک است، پناهگاه خوبی برای درناها بهشمار میآید. این تالاب عظیم حدود 25 هزارهکتار مساحت دارد و در فصول پر بارش، پر از آب شده و در زمانهایی که باران چندانی نمیبارد، کویری میشود؛ بههمین دلیل به آن نمکزار فراهان هم میگویند، چون در دشت فراهان واقع شده است.
برج شیشه
یوسف خان گنجی یا همان سپهدار تنها به ساخت شهر اراک بسنده نکرد و بناهایی نیز در این شهر ساخت؛ یکی از این بناها برج شیشه یا همان ارگ حکومتی اراک است که درواقع محل اقامت خود یوسف خان و مرکز حکومتش بود. این برج بهطور غیرقانونی در سال 1361 تخریب شد و تنها بخش کوچکی از آن باقی مانده است که به آن خانه سردار میگویند.
روستای هزاوه
شاید نام روستاهای پلکانی ماسوله در استان گیلان یا روستای پلکانی پالنگان کردستان به گوشتان خورده باشد، اما حتما برایتان جالب است که بدانید اراک هم روستای پلکانی دارد. قدمت این روستا به حدود پنج هزار سال پیش برمیگردد و در 18 کیلومتری شهر اراک واقع شده است. این روستای کوهپایهای که آبوهوای سردی هم دارد، محل تولد مردان بزرگی همچون امیرکبیر و قائممقام فراهانی است. از جاذبه های گردشگری اراک در این روستا میتوان به تپه باستانی هزش و مقبره شاه احمد اشاره کرد.
غار سفیدخانی
غار سفیدخانی یا غار عینهو یکی از پدیدههای عجیب و جالبی را در خود جای داده که نمونهاش را در شهر دیگری از ایران یعنی در تخت دیو زنجان و نمونه دیگر آن را میتوان در کاپادوکیای ترکیه یافت؛ پدیدهای بهنام دودکش جن. دودکش جن به سازههای طبیعی دودکش مانند میگویند که از ترکیب یک سازه خاکی تنورهای شکل بلند و یک قطعه مسطح بزرگ ضخیمتر روی آن تشکیل میشود. این سازهها بدون دخالت دست و بر اثر عواملی مثل فرسایش درست میشوند. غار سفیدخانی در کوهی با همین نام در 20 کیلومتری شهر اراک قرار دارد.
موزه صنایعدستی اراک
در سفر به شهر اراک و گشتوگذار درمیان جاذبه های گردشگری اراک، علاقهمندان به تاریخ و صنایع دستی نیز بیبهره نمیمانند و میتوانند از موزه صنایع دستی اراک که در بافت قدیمی شهر قرار گرفته، دیدن کنند. این موزه سرگذشتی طولانی دارد؛ ابتدا وقتی در زمان احمدشاه قاجار بنا شد، شرکت فرش بود، سپس به مدرسه تبدیل شد و بعد از آن فردی بهنام جواد حسن پور خانه را خرید و نهایتا در سال 1374 سازمان میراث فرهنگی این بنا را از مالک خرید و این بنای 600 متری دو طبقه به موزه صنایع دستی تبدیل شد و در سال 1377 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
کاروانسرای شاه عباسی
درمیان جاذبه های گردشگری اراک، بنای متعلق به دوران صفوی نیز پیدا میشود. کاروانسرای شاه عباسی در 40 کیلومتری این شهر واقع شده و از روی سبک معماری آن بهنظر میرسد که متعلق به دوره صفوی باشد، اما متاسفانه درحال تخریب است و چیز زیادی از آن باقی نمانده است؛ هرچند علاقهمندان به تاریخ قطعا از دیدن بقایای این کاروانسرای چهار ایوانی نیز لذت میبرند.
موزه مفاخر اراک
یکی دیگر از موزههای اراک، خانه حاج حسین خاکباز است که مدتزمان زیادی از تبدیل شدنش به موزه نمیگذرد. این بنای کوشکی 3000 متری که تزیینات قاجاری دارد، در سال 1388 تبدیل به موزه شد و شخصیتهای تاثیرگذار زیادی در زمینههای مختلف علمی، فرهنگی و سیاسی در آن معرفی شدهاند.
سخن پایانی
در این مطلب با جاذبه های گردشگری اراک آشنا شدید و دانستید که این شهر فاصلهای حدودا سه ساعته با تهران دارد و علاوه بر اینکه پایتخت صنعتی ایران محسوب میشود، جاذبههای تاریخی و طبیعی زیادی را نیز در خود جای داده است؛ اگر برای دیدن اراک وقت کافی بگذارید و حوصله بهخرج بدهید، جاهای دیدنی اراک کم نیستند؛ پیشنهاد میکنیم دیدن حمام چهارفصل و روستای هزاوه را از دست ندهید.
علاوه بر مواردی که ذکر کردیم، تماشای مجموعه بازار تاریخی اراک نیز خالی از لطف نبوده و بهقول معروف «هم فال است و هم تماشا»، زیرا این بنا در سال 1228 هجری قمری و در زمان فتحعلی شاه قاجار ساخته شده و جزو اولین بناهای شهر محسوب میشود و شامل ساختمانهای قدیمی ازجمله کاروانسرا، سقاخانه، مسجد، مدرسه، آبانبار و حمام است و خودش یک بنای تاریخی بهشمار میآید؛ ازطرفی یک مرکز تجاری شلوغ و پررونق است و میتوانید خریدهای زیادی در آن انجام دهید. اگر تجربهای در سفر به اراک دارید، لطفا در بخش نظرات با ما و کاربران به اشتراک بگذارید.