رَهی نو

کردستان

اطلاعات مفید برای سفر به کردستان

استان کردستان با مرکزیت شهر سنندج در غرب ایران واقع شده است و بر خلاف جاده های مرکزی ایران که عموما بیابانی و بدون پوشش گیاهی است، جاده های کردستان سرسبز بوده و چشم اندازی زیبا دارد. مردم کردستان بخشی از ملت باستانی ماد بودند و تحت سلطه مادها در کردستان زندگی می کردند. امروزه اغلب آنها سنی مذهب هستند و با زبان کردی صحبت می کنند و فرهنگ و ادبیاتی غنی دارند.

دشت کردستان


با توجه به آب و هوای منحصر به فرد، کردستان  دارای پتانسیل بالایی برای جذب گردشگران است و دارای مکان های طبیعی و تاریخی زیادی است. حدود هزار و دویست و سی و چهار آثار باستانی در کردستان وجود دارد که از میان آنها، پانصد عدد در فهرست میراث ملی ثبت شده اند. اغلب تصور می شود به علت نزدیکی کردستان به مناطق مرزی، منطقه ای ناامن است اما این تصور کاملا غلط است و کردستان مانند تمام استان های دیگر ایران منطقه ای امن و با مناظری زیبا و چشمگیر است که مردمانی خونگرم و سرزنده دارد. 

سنندج پایتخت استان کردستان و بیست و سومین شهر بزرگ ایران است. قدمت سنندج حدود 200 سال است و با وجودی که زمان زیادی از تأسیس آن نمی گذرد اما در همین زمان کوتاه به اندازه ای رشد کرده است که به مرکز فرهنگ کردی تبدیل شده است. جمعیت سنندج عمدتا کردی است. اقتصاد سنندج بر مبنای تولید فرش، چرم و محصولات پوستی ، برنج خرد شده، شکر تصفیه شده، نجاری، پارچه پنبه ، صنایع فلزی و کارد و چنگال است. بهترین زمان بازدید از کردستان فصل بهار است که تمام منطقه کاملا سرسبز است و ابتدای تابستان که هنوز موج گرما شروع نشده است. زمستان های کردستان بسیار سرد و برفی است و با توجه به کوهستانی بودن اغلب جاده ها، سفر در زمستان چندان گزینه مطلوبی به نظر نمی رسد.

مکان های اقامتی کردستان

برای اقامت در کردستان می توانید از اجاره خانه های محلی استفاده کنید که کار بسیار ساده ای است. در برخی روستاها هتلی وجود ندارد.  اما در شهر های اصلی هتل های مناسبی برای اقامت در دسترس است.برای دیدن تمامی هتل های کردستان و دسته بندی آنها با توجه به کیفیت، نظرات مردم و قیمت روی هر شهر که قصد اقامت در آن را دارید کلیک کنید.

جاذبه های گردشگردی کردستان

مجموعه ای از آثار دیدنی کردستان در زیر فهرست شده است : 

1. روستای پلنگان: روستای پلنگان واقع در 15 کیلومتری شهر کامیاران در ابتدای حورمان، یکی از جاذبه توریستی استان کردستان است. این روستا یکی از زیباترین روستاهای پله ای با معماری خاص و طبیعت متمایز در فصول مختلف است. این روستا حدود ۲۰ چشمه دارد که آب آنها به رودخانه تنگیور سرازیر می شود. عسل طبیعی این روستا مشهور است. قلعه پلنگان در فاصله ۸۰۰ متری جنوب شرقی این روستا و در دره ای زیبای تنگیور و در کنار چشمه های آب قرار دارد؛ بقایای قلعه و پل های ساخته شده روی رودخانه نشان می دهد که متعلق به دوره پیش از اسلام است و قدمتی ۳۰۰۰ ساله دارد. با اینکه روستا در منطقه کوهستانی است اما تمام راه های آن آسفالت است و در تمام فصول سال می توان از آن بازدید کرد.

روستای پلنگان در کردستان

2. عمارت آصف خان وزیری: عمارت آصف، که به نام خانه کرد نیز مشهور است و در سنندج واقع شده است، نماد هویت فرهنگی مردم کرد و گنجینه مردم شناسی مردم کرد است و به عنوان مهم ترین آثار تاریخی فرهنگی کردستان ثبت شده است. این عمارت توسط "بزرگ آصف" (میرزا علی نقی خان لشکر نویس) در دوران صفوی تاسیس شد. این عمارت در چهار دوره تشکیل شد.

در اولین دوره، قسمت شمالی آن شامل اتاق نشیمن سلطنتی، اتاق ها و سالن های جانبی ساخته شد و بخشی از قسمت شرقی و غربی آن در دوران صفویه شکل گرفت. دوره دوم شکل گیری  عمارت آصف مربوط به دوره قاجار است. در این دوره قسمت شرقی و غربی حیاط بیرونی و حمام عمارت ساخته شده است. دوره سوم که شامل ساخت اتاق های داخلی، مدخل و ورودی نیمه ایوان و بازسازی بخش غربی اتاق نشیمن سلطنتی مربوط به سالهای  1312 تا 1316 خورشیدی است. دوره چهارم مربوط به سالهای 1378 تا 1382 است که شامل تعمیر تمام قسمتهای عمارت، تغییر سنگفرش حیاط، در قالب امروزی است.

3. مسجد جامع سنندج: مسجد جامع سنندج و یا دارالحسن در دوره قاجار ساخته و در قلب سنندج واقع شده است. این مسجد که شکوه معماری اسلامی را در دوران قاجار نشان می دهد، توسط فرماندار آن زمان ساخته شده و یکی از آثار تاریخی  سنندج است. بر اساس کتیبه های موجود، ساختمان مسجد در سال 1227 هجری قمری توسط امان الله خان اردلان، فرماندار کردستان ساخته شده است. مسجد جامع کردستان زیباترین مسجد استان کردستان است و استفاده از مصالح ساختمانی کامل برای ساخت و تزئین آن، تزیینات باشکوه آن با کتیبه ها و نوشته ها، از ویژگی های برجسته این مسجد است.

4. عمارت خسرو آباد: عمارت خسرو آباد در شهر سنندج واقع شده است. این ساختمان مرکز حکومت اردلان، به ویژه خسرو خان اردلان بوده و معماری آن منحصر به فرد است. به غیر از دو قسمت اصلی این کاخ سلطنتی باغ خسروآباد نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این باغ که تقریبا به 4 قسمت تقسیم شده است و درخت های مختلفی آن را احاطه کرده است.

امروزه فقط بخش هایی از 4 باغ باقی مانده است. در خسروآباد کتیبه  ای وجود دارد که نام های فتحعلی شاه قاجار و فرماندار کردستان، امام الله خان و تاریخ 1223 هجری، روی آن حک شده است. عمارت خسرو آباد برجسته ترین بنای تاریخی استان کردستان است که توسط حاکمان اردل به عنوان مرکز حکومت مورد استفاده قرار می گرفت. عملیات ترمیم این ساختمان تاریخی از سال 1373 شروع شده است. عمارت در لیست آثار ملی ایران ثبت شده است.

5. غار کرفتو: قلعه کرفتو یک غار 67 کیلومتری در شمال شهر دیواندره در استان کردستان است. این غار یک غار آهکی چهار طبقه است که در عصر کنزوئیک (دوره سوم زمین شناسی) ایجاد شده است. حکاکی هایی در  برخی از نقاط غار مشخص است و نقاشی های مختلفی از حیوانات در آنها دیده می شود.

غار کرفتو در کردستان

یک کتیبه یونانی در بالای درب ورودی یکی از اتاق های سومین طبقه غار وجود دارد که از این غار به عنوان "معبد هراکلس" یاد شده است. اتاق های این غار به نحوی طراحی شده است که به یکدیگر راه داشته باشد و نورگیرهایی به سمت بیرون در آنها قرار دارد. این بنای تاریخی  به عنوان یکی از بناهای تاریخی ایران به ثبت رسیده است.  محوطه بیرونی غار ساماندهی شده است و محلی برای استراحت، پارکینگ و سرویس بهداشتی در اطراف آن ساخته شده است. غار دارای سیستم برق کشی است.

6. قلعه قمچقای: قلعه قمچای (قومچوقی) یکی از بناهای تاریخی است که در 12 کیلومتری روستای قمچقا در نزدیکی بیجار در بالای دره های عمیق کوه و در منطقه ای حفاظت شده واقع شده است. داستان های مختلف و افسانه هایی توسط مردم محلی درباره Aytus (فرمانده قلعه) و جنگ های او، و همچنین شرایط داخلی و بیرونی قلعه گفته می شود و همه آنها قلعه را یک مکان مرموز می دانند. قدمت این قلعه به  قبل از میلاد مسیح می رسد و حدود چهار هزار سال است. در مرز شمالی قلعه حفره ای است که حکاکی زیبایی بر آن نقش بسته است. این قلعه کتبیه هایی دارد که از قدیمی ترین کتیبه های تصویری ایران به شمار می آیند . 

7. خانه جواهری: خانه جواهری که در سنندج واقع شده است، مربوط به دوره قاجار بوده و در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. این خانه تاریخی هزارمتری  با معماری سنتی و قدیمی ساخته شده از آجر، گل و گلدان است که در نوع خود منحصر به فرد است.

8. روستای مریوان، تالاب آب شیرین زریوار: آب تالاب شیرین است و از تعدادی چشمه کف جوش و بارش تامین می شود و به همین دلیل در بیشتر زمستان ها سطح دریاچه کاملا یخ می بندد. مهم ترین جاذبه گردشگری مریوان غیر از بازار خریدی که دارد، دریاچه زریوار تالاب زریوار یکی از منحصر به فردترین دریاچه های آب شیرین در جهان به شمار می رود و همه شرایط جامع یک تالاب بین الملی را داراست و حتی مواردی از رفتار و عملکرد برخی از موجودات در آن مشاهده می شود که تاکنون مطالعه یا اعلام نشده است که نیاز به بررسی بیشتر را می طلبد. از نکات جالب برای بازدید از این شهر امکانات مهیا شده برای اقامت در کنار این تالاب است به طوری که شما میتوانید با رزرو هتل های مریوان با نمایی از تلاب صبح را با منظره ای  زیبا از این دریاچه برخیزید و از آب و هوا دل نشین آن در آزامش لذت ببرید.

9. عمارت سالار سعید: این عمارت در واقع موزه ای در سنندج است که در آن اشیاء تاریخی استان و دیگر نقاط ایران به نمایش گذاشته شده است. این ساختمان در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه قاجار توسط ملا لطف الله شیخ الاسلام، یکی از محققان معروف سنی عصر قاجار، ساخته شد. بعدها تحت مالکیت سالار سعید سنندجی قرار گرفت و با نام او شناخته شد. ارسی هفت در اتاق نشیمن سلطنتی این عمارت یکی از بزرگترین ارسی های ایران است که توسط استاد مشهور کرد «حبیب الله سنندجی» انجام شده است.

هورامان در کردستان

10. عمارت وکیل الملک: این عمارت یکی از ساختمان های قدیمی و قابل توجه شهر سنندج است. این مجتمع ساختمان اجدادی خاندان وکیل است که همیشه در تاریخ کردستان نقش پر رنگی داشتند. ساختار اصلی آن مربوط به دوره زندیه است. در دوره های بعد بخش های مختلفی به آن اضافه شدند. در سال 1310 هجری، توسط امین الله خان وکیل الملک مورد بازسازی اولیه قرار گرفت و از آن زمان به همین صورت فعلی حفظ شده است.

11.روستای صلوات آباد:  این روستا در ۱۵ کیلومتری شرق سنندج واقع شده است. آب و هوای آن سرد و نیمه خشک است و زبان مردم کردی است. از جاذبه های طبیعی آن، می توان به رودخانه ها، کوه ها، پوشش گیاهی و حیوانات وحشی اشاره کرد. حمام باستانی و مقبره مولانا سید ابراهیم که در روستا واقع شده، جاذبه های مهم تاریخی این منطقه است.

12.  هورامان یا اورامان تخت: هورامان یا اورامان، نام منطقه ای در ایران و عراق است. این منطقه از طبیعت زیبایی برخوردار است.از مجموع آب این چشمه ها و رودبارها دو رودخانه سیروان و لیله تشکیل می شوند که در نقطه ای به نام دروله در نزدیکی مرز ایران و عراق به هم می پیوندند.

هرچند که بخش عمده ای از منطقه اورامان را کوه های مرتفع و پربرف تشکیل می دهد اما در ارتفاعات پایین تر و در دامنه همین کوه ها جنگل های متراکم نسبتا وسیعی وجود دارند پوشش جنگلی این ناحیه همچون پوشش عمومی رشته کوه زاگرس عمدتا از درختان بلوط است. درختان دیگری مانند گلابی وحشی و زالزالک نیز به تعداد قابل توجهی یافت می شود. این جنگل ها از دیرباز تامین کننده سوخت زمستانی اهالی منطقه بوده اند.

13. در میان گفتنی است که تعداد زیادی از مسافران کردستان به قصد خرید از بازار مرزی بانه به این شهر سفر میکنند. در این بازار عموما اجناس قاچاق با قیمت هایی بسیار پایین تر با تنوع بسیار بالا ارائه میشود. 


ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

لطفا منتظر بمانید ...