رَهی نو

چهارمحال و بختیاری

 

راهنمای سفر به استان چهارمحال و بختیاری

استان چهارمحال و بختیاری که به خاطر داشتن ارتفاعات زیبا و مسحورکننده‌اش به سوییس ایران مشهور است، مناظری را به رخ‌تان می‌کشد که بی‌تردید برایتان یادآور ارتفاعات آلپ خواهد بود. اگر شما هم از دیدن مناظر سحرانگیز کوه‌های آلپ لذت می‌برید و سفر به سوییس را آرزویی دور از دسترس می‌دانید باید بگوییم بام ایران انتظارتان را می‌کشد. استان چهار محال و بختیاری مرتفع‌ترین استان کشور است و برف‌های انباشته بر این ارتفاعات سرچشمه مهم‌ترین شریان‌های حیاتی ایران ازجمله زاینده‌رود، کارون و دز است. این استان در میان استان‌های اصفهان، خوزستان و لرستان محصور شده و رشته کوه‌های زاگرس، از شمال غرب تا جنوب شرق در آن امتداد پیدا کرده است.
 آب‌وهوای کوهستانی این استان زمستان‌هایی سرد و پر برف و تابستان‌های خنک و مطبوع را برایش به ارمغان آورده است. همانطور که در نقشه چهارمحال و بختیاری مشاهده می کنید، 10 شهرستان (ازجمله شهرکرد(مرکز استان)، بروجن، کوهرنگ، اردل و لردگان) و 43 شهر را در خود جای داده است. فاصله تهران تا شهرکرد، مرکز این استان، 544 کیلومتر است. چهار محال بختیاری استانی کهن است که به گواه دفینه‌ها و سفالینه‌هایش عمری بیش از 9000 سال دارد. فرهنگ بومی استان چهارمحال و بختیاری بسیار بکر و دست نخورده باقی مانده است .  اگر قصد دارید این استان اصیل و زیبایی‌های بی‌شمارش را بیشتر بشناسید در این مطلب با ما همراه شوید.

 

نقشه استان چهارمحال و بختیاری

 

جاهای دیدنی چهارمحال بختیاری

آب و هوای استان چهارمحال و بختیاری، به دلیل موقعیت جغرافیایی مناسبی که دارد بسیار دلپذیر بوده و طبیعتی بکر را برایش رقم زده است. طبیعتی که از آبشارها گرفته تا دره‌ها، رودها و تپه‌هایش، چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کند. در ادامه مطلب، بهترین دیدنی‌های چهارمحال و بختیاری و شناخته ‌شده ‌ترین مناطق این استان را معرفی خواهیم کرد.
آبشار آتشگاه:  اگر چند کیلومتری از آبشاره دره عشق دور شوید، با گذر از روستاهای دیدنی میلاس و سردشت، در فاصله 190 کیلومتری از شهرکرد و 40 کیلومتری لردگان به روستای آتشگاه خواهید رسید. روستایی که در دره‌ای باریک احاطه شده است. در دل این روستا آبشار آتشگاه از ارتفاع 3000 متری به درون رودخانه‌ای می‌ریزد که درختان بلند قامت در اطرافش منظره‌ای چشم‌نواز را پدید آورده است. مسافرانی که قصد بازدید از آبشار زیبای آتشگاه را دارند می توانند شب را در یکی از هتل های لردگان با قیمت مناسب اقامت کنند و سفری به یادماندنی را برای خود رقم بزنند.

1. آبشار دره عشق: این آبشار رمانتیک در 130 کیلومتری مرکز استان و در شهرستان اردل قرار دارد. آبشاری که از دل طبیعتی بی‌نظیر به رودخانه کارون می‌ریزد و راه خود را از میان شالیزارها و باغ‌های انار باز می‌کند. طبیعتی بی‌نظیر که شما را در زیبایی‌اش غرق خواهد کرد.

 

آبشار دره عشق در استان چهارمحال و بختیاری


2. آبشار پیرغار: از کوه پیرغار نیز آبشاری بسیار دیدنی جاری است. آبشاری که در شهر فارسان و در مجاورت روستای ده چشمه قرار دارد. گفتنی است که قندیل‌های یخی و بلوری آبشار پیرغار در فصل زمستان نیز بسیار دیدنی است.
3. تالاب گندمان: استان چهارمحال بختیاری تالاب‌های زیبای بسیاری دارد اما تالاب گندمان، تالابی بین‌المللی است و بسیار شناخته‌شده است. تالابی با مساحت 980 هکتار که در شهر گندمان قرار دارد. بی‌تردید زیبایی تالاب در کنار پرواز پرندگان و طبیعت سرسبز چشمانتان را خیره خواهد کرد.
4. تالاب چغارخور: چغاخور یکی دیگر از زیباترین تالاب‌های این استان است و طبیعت بی‌نظیرش در ارتفاعات برآفتاب و کلار خودنمایی می‌کند. یکی از جذابیت‌های این تالاب چهارمحال و بختیاری پرواز پرندگان بومی و مهاجر مانند لک‌لک سفید، مرغابی و حواصیل بر فراز آن است. بدون شک با دیدن این تالاب آبی و تمیز، کوه‌های برافراشته و ابرهای پنبه‌ای مبهوت و مسحور این همه زیبایی خواهید شد!

 

تالاب چغارخور در استان چهارمحال و بختیاری


5. چشمه کوهرنگ: حتما می‌دانید که به چهارمحال و بختیاری، استان هزارچشمه نیز می‌گویند. اگر از این چشمه‌ها دیدن نکنید، مطمئنا سفرتان چیزی کم خواهد داشت. چشمه کوهرنگ یکی از همین چشمه‌های زیبا و معروف است که از دامنه‌های زردکوه می‌جوشد و از میان طبیعتی سرسبز و بی‌نظیر به سمت بزرگ‌ترین روخانه ایران یعنی کارون در جریان است. گفتنی است که پیست اسکی چلگرد نیز در این منطقه قرار دارد که زمستان‌ها مسافران بسیاری را به سوی خود جذب می‌کند.
6. چشمه دیمه: در شهرستان کوهرنگ، در روستای دیمه چشمه‌ای به همین نام وجود دارد که سرچشمه رودخانه زاینده‌رود است. چشمه‌ای جوشان که گفته می‌شود گواراترین آب دنیا را دارد. همچنین خواص درمانی آب دیمه بسیار زبانزد است. بی‌تردید طبیعت خیره‌کننده این چشمه حالتان را جا خواهد آورد و دیدن روستاهای چهارمحال و بختیاری روحتان را زنده خواهند کرد! هتل کوهرنگ یکی از بهترین گزینه ها برای اقامت در شهر زیبای کوهرنگ است. چشمه سیاه سرد بروجن، چشمه برم لردگان، چشمه مولا و سرداب، تالاب سولقان، آبشار تونل کوهرنگ، آبشار زرد لیمه (بوینه)، آبشار لندی، آبشار پیرغار و دریاچه کلار از دیگر منابع آبی این استان هستند که انصافا از دیدن هیچ‌کدامشان نمی‌شود گذشت!
7. غار سراب: یکی از جذابیت‌های دیدنی استان چهارمحال و بختیاری، غار سراب است که در 56 کیلومتری مرکز استان قرار دارد. دیدن کردن از قندیل‌های جذاب و آب خروشانِ جاری از دهانه غاز، مطمئنا برایتان تجربه‌ای منحصربه‌فرد خواهد بود.

8. غار یخی چما: در روستای شیخ علیخان در 25 کیلومتری چلگرد، غاری عجیب و خیره‌کننده وجود دارد که بسیاری آن را زیباترین غار این استان می‌دانند. ساختار جذاب غار و قندیل‌های زیبایش در ماه‌های سرد سال از زیبایی‌های منحصربه‌فرد غار یخی چما است.

 

غار معروف استان چهارمحال و بختیاری


9. دشت لاله‌های واژگون: محال است به استان چهارمحال و بختیاری سفر کنید اما از دشت لاله‌های واژگونش چیزی نشنوید. این دشت در فاصله 95 کیلومتری مرکز استان و در نزدیکی روستای بنواستکی قرار دارد. دشتی سرسبز با لاله‌های سرخ که همگی سربه‌زیر انداخته و چشم به زمین دوخته‌اند، انگار که قصد دلبری دارند! در این دشت دو گونه زیبا و نادر از لاله‌های واژگون به نام سوسن چلچراغ و اشک مریم را خواهید دید.
10. پارک جنگلی پروز: طبیعت بکر این پارک جنگلی حتما شما را به سمت خود می‌کشاند. پارکی طبیعی که در 50 کیلومتری لردگان قرار دارد و با شالیزارها، درختان سرسبز و چشمه‌های جوشانش هوش از سرتان خواهد برد. طبیعتی دلربا که به هیچ وجه نمی‌توانید از آن دل بکنید.
11. منطقه گردشگری سامان: این منطقه که در سامان پل زمانخان قرار دارد، هر سال در حدود دو میلیون گردشگر را به خود می‌بیند. طبیعتی زیبا با آب‌وهوایی مطبوع که زبان از زیبایی و دلپذیری‌اش از بند می‌آید.
12. منطقه حفاظت‌شده سبزکوه: این منطقه دیدنی که وسعتی به اندازه 62 هزار هکتار دارد، قسمتی از سه شهرستان بروجن، لردگان و اردل را دربرمی‌گیرد. منطقه‌ای سرشار از دیدنی‌ها که چشم و دل از دیدنش سیر نخواهد شد. سه نوع اقلیم متفاوت با انواع جنگل‌ها، کوه‌ها، مراتع، آبشارها و حیات وحشی متنوع، طبیعتی بی‌همتا را رقم زده است. به‌علاوه مناطق حفاظت‌شده هلن، شیدا و قیصری و پارک ملی تنگ صیاد شهرکرد نیز از دیگر طبیعت‌های بکر استان هستند که زیبایی هر یک در حدی است که نفستان را در سینه حبس خواهد کرد.
13.پارک ملت شهرکرد: به‌غیراز جاذبه‌های طبیعی، پارک‌های تفریحی بسیاری هم در این استان تاسیس شده‌اند. در این بین پارک ملت شهرکرد با داشتن فضای وسیع و سرسبز با آبشارهای مصنوعی، شهربازی و انواع امکانات تفریحی، مکان دلپذیری را برای تفریح و لذت فراهم کرده است.

 

پل زمانخان در استان چهارمحال و بختیاری


14. پل زمانخان: این پل یکی از بناهای تاریخی معروف استان است که در فاصله 20 کیلومتری شهرکرد و در نزدیکی شهرستان سامان قرار دارد. پلی باصلابت که در دوره صفوی به دستور یکی از خان‌های عشایر به نام زمانخان، روی رودخانه زاینده‌رود بنا شده است. درحال‌حاضر در این مکان امکانات تفریحی مختلفی مانند ورزش آبی رفتینگ و کایاک وجود دارد. به‌علاوه برای اسکان مسافران امکاناتی نیز در نظر گرفته شده است.
15. خانه ستوده چالشتری: از دیگر آثار تاریخی شهرکرد که از دوره قاجار به یادگار مانده، خانه ستوده است. خانه‌ای با شکوه با معماری اروپایی، ستون‌های سنگی و نقش‌ونگارهای فراوان که چشم‌ها را به خود خیره می‌کند.
16. قلعه جونقان: در فاصله 45 کیلومتری از شهرکرد در شهر زیبای جونقان، آثار تاریخی شناخته شده‌ای قرار دارد که در دوران مشروطه ساخته شده است. قلعه جونقان که به کاخ سردار اسعد بختیاری نیز معروف است با معماری فرانسوی بسیار جذاب و دیدنی است.

 

سوغات و غذاهای محلی استان چهارمحال بختیاری

مطمئنا از این استان نمی‌شود دست خالی برگشت. زیرا در هر گوشه‌ی شهرهای این استان، خوراکی و صنایع دستی رنگارنگ دلبری می‌کنند. خوراکی‌های خوشمزه‌ای مانند گز، عسل، نبات، کشک، قره قوروت از سوغاتی‌های خوراکی‌اش هستند. گلیم‌ها، جاجیم‌ها و فرش‌های دستبافت (معروف به بی‌بی باف) هم از صنایع دستی زیبای این استان هستند. به‌علاوه از یاد نبرید که طعم غذاهای محلی خوشمزه مثل کباب بختیاری، آش اوماج، کالاجوش، آش دوغ را هم حتما بچشید؛ اگرنه طعم‌های بی‌نظیری را از دست خواهید داد.
از زیبایی و جاذبه‌های استان چهارمحال و بختیاری بیش از این‌ها می‌توان گفت. چشمه‌ها، آبشارهای فراوان، دشت‌های سرسبز، تالاب‌های آبی، و رودهای چهارمحال بختیاری طبیعت باشکوهی را خلق کرده‌اند. طبیعتی سحرانگیز که در این استان کوچک جمع شده و بهشتی زمینی را پدید آورده است. پس بهتر است معطل نکنید و خود را به دست جادوی طبیعت استان چهارمحال بسپارید.

 

معروف ترین سوغاتی های استان چهارمحال و بختیاری

 

بهترین زمان سفر به چهارمحال و بختیاری

اگر به قصد تفریح  و گردش، باروبنه سفر به چهارمحال زیبا را بسته‌اید، پس نباید آب‌وهوای بهشتی این استان را در فصل بهار و تابستان از دست بدهید. در فصل بهار، ماه‌های اردیبهشت و خرداد بهترین زمان سفر به این بهشت دیدنی است و در فصل‌های تابستان و پاییز از اوایل شهریور تا اوایل آبان وقت مناسبی برای دیدن کردن از زیبایی‌های این استان است. مطمئن باشید در این ماه‌ها عروس طبیعت چهارمحال را خواهید دید.
خوب است بدانید شهرکرد معمولا گرم‌ترین روزها را در مرداد ماه ( با دمای 34 درجه سانی‌گراد) و سردترین هوا را در دی ماه (با دمای منفی 19 درجه سانتی‌گراد) دارد. درصورتی‌که به ورزش‌های زمستانی علاقه‌مند هستید و دوست دارید به پیست اسکی چلگرد سربزنید از زمستان پربرف این استان هم لذت خواهید برد.
ازآنجاکه توجه به آداب و رسوم و برگزاری مراسم سنتی از ویژگی‌های بارز این استان است، بسیاری برای دیدن کردن از این مراسم قصد سفر به چهارمحال را پیدا می‌کنند. مثلا اگر دوست دارید مراسم چراغ بران شهرکرد را از نزدیک ببینید، باید در لحظه سال تحویل خودتان را به امامزاده حلیمه و حکیمه برسانید. در این مراسم مردم بومی هنگام تحویل سال نو، با فانوس‌های نفتی در بارگاه این امامزادگان جمع می‌شوند و سادات برای تبریک سال جدید شمع و چراغ روشن می‌کنند. در ماه محرم نیز مراسم متنوعی برگزار می‌شود، از تعزیه حضرت قاسم در روز هفتم و نهم محرم گرفته تا مراسم آیینی و ویژه در روز عاشورا که همگی در شهر طاقانک برگزار می‌شود.


ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

لطفا منتظر بمانید ...