بیستون کرمانشاه، نامی که آمیخته با شکوه و عظمت تاریخ ایران است و در دامنه کوهی به همین نام در استان کرمانشاه خودنمایی میکند. این مجموعه بینظیر، گویی گنجینهای از دورانهای مختلف را در خود جای داده و هر گوشهای از آن، حکایتی از تمدن و هنر نیاکانمان را زمزمه میکند.
بیستون، تنها اثر تاریخی این استان نیست، بلکه وجود آثاری همچون مجسمه هرکول، کاروانسرای شاه عباسی، نقش برجسته مهرداد دوم، سنگنوشتههای بهجا مانده از دوران داریوش هخامنشی و دیگر جاهای دیدنی آن، گویی پلی بین گذشته و حال را به وجود آورده است. سفر به این دیار، سفری به اعماق تاریخ ایران و تمدنی بوده که در رگ و ریشه این سرزمین جاری است.
از بیستون کرمانشاه چه می دانید؟
بیستون، نگینی درخشان در تاریخ ایران، در دامنه کوهی به همین نام در استان کرمانشاه خودنمایی میکند. این محوطه تاریخی و فرهنگی که در فهرست آثار ملی ایران و میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده، گنجینهای از دورانهای مختلف را بازگو میکند.
حکایت بیستون به هزاران سال پیش، به دوران پارینهسنگی باز میگردد. غارها و پناهگاههای صخرهای این منطقه، گواه حضور انسان در این نقطه از زاگرس در آن دوران دور است. اما بیشک، نام بیستون با داریوش هخامنشی، پادشاه قدرتمند هخامنشی، گره خورده است. داریوش پس از سرکوب شورشها در قلمرو خود، در سال 520 پیش از میلاد، دستور داد تا کتیبهای عظیم بر دامنه کوه بیستون نقش ببندند.
این کتیبه که به سه زبان پارسی باستان، ایلامی و اکدی نوشته شده، شرح پیروزیهای داریوش و همچنین ستایشی از خدای یگانه، اهورامزدا، است. نقش برجسته بیستون، به دلیل ارزش تاریخی و هنری، در سال 1385 در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. این اثر ارزشمند، بهعنوان یکی از مهمترین اسناد کتبی دوران باستان، نهتنها تاریخ ایران، بلکه تاریخ بشریت را روایت میکند.
بیستون، نامی که با تاریخ کهن ایران گره خورده است، در استان کرمانشاه و در دامنه کوهی به همین نام قرار دارد. این مجموعه با وسعت 1650 هکتار، گنجینهای از آثار تاریخی، طبیعی و زیستمحیطی را در خود جای داده و به عنوان یکی از مهمترین میراث فرهنگی ایران در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. اما شهرت جهانی بیستون، بیشتر به خاطر نقش برجسته و کتیبه داریوش هخامنشی است که در 520 سال پیش از میلاد بر سینه کوه بیستون نقش بسته است.
اقامتی به یاد ماندنی در هتل لاله بیستون کرمانشاه
گذری بر تاریخ بیستون
بیستون، کوهی که در گذرگاه تاریخ، شاهد عبور کاروانها و قافلههای راهی بابل و بغداد بوده، نامی برگرفته از "بغستان" به معنای "جایگاه خدایان" دارد. این کوه که در دوران هخامنشیان، بستر خلق یکی از عظیمترین یادمانهای بشری شد، تا قرنها راز خود را در سینه نگاه داشت. سرانجام در سال ۱۸۳۵، پرده از این راز برداشته شد.
هنری راولینسون، دیپلمات و باستانشناس بریتانیایی، با پشتکار و صرف سالها تلاش، موفق به رمزگشایی کتیبهها و نقش برجستههای بیستون شد. او یافتههای خود را در کتابی با نام "کتیبههای میخی فارسی" به اشتراک گذاشت و جهانیان را با این گنجینه بینظیر آشنا کرد.
کار راولینسون پایان ماجرا نبود. دانشمندان دیگری چون ادوین نوریس، آبراهام جکسون، لئونارد کینگ، رینالد کمپسون و جورج کامرون با پیگیری و تلاشهای خود، به تکمیل و تصحیح خوانش کتیبهها پرداختند و درهای دانش را به روی جهانیان گشودند.
بیستون، نمادی از پیوند تاریخ و تمدن، امروزه بهعنوان میراث جهانی یونسکو شناخته میشود و یادآور عظمت و شکوه ایران باستان است. داستان این کوه و کتیبههایش، حکایتی از تلاش و پشتکار برای کشف حقایق و گامی در جهت شناخت بهتر گذشته بشریت است.
کتیبه بیستون، شاهنامه سنگی حک شده بر دامنه کوه، روایتگر داستانی حماسی از زبان داریوش بزرگ، پادشاه هخامنشی است. در این سنگنوشته، داریوش نقاب پادشاهی بر سر میگذارد و با لحنی حماسی، مخاطب را به سفری در گذرگاه تاریخ میبرد.
در ابتدای این روایت، داریوش هویت خود را آشکار میکند. او از نسب و خاندان خویش سخن میگوید و حق خود را بر تخت شاهی ایران زمین تأیید میکند. در واقع، با این معرفی، میخواهد عظمت و شکوه امپراطوری هخامنشی را به رخ جهانیان بکشد.
داستان سپس به میدان نبرد میرود. داریوش از شجاعت و دلاوری خود در رویارویی با دشمنان میگوید و از پیروزیهایی که با یاری اهورامزدا به دست آورده، شرح میدهد. انگار که با هر کلمه، غرور پیروزی در رگهایش جاری میشود.
اما داستان به نبردهای خارجی ختم نمیشود. داریوش از شورشهایی که در گوشه و کنار امپراطوری رخ داده نیز سخن میگوید. او از قاطعیت خود در سرکوب این شورشها و حفظ نظم و امنیت در قلمرو خویش میگوید. به واقع، با این شرح، قدرت و اقتدار خود را به رخ میکشد. در بخش دیگری از این روایت، داریوش از نفرت خود از دروغ و فریب سخن میگوید. او خود را پایبند به راستی و صداقت معرفی میکند و اهورامزدا را شاهد بر این مدعا میگیرد. گویی با این تأکید، پاکی و درستکاری خود را به اثبات میرساند.
درنهایت، داریوش از اهورامزدا، خدای خود، سپاسگزاری میکند. او از نعمات و برکاتی که خداوند به او ارزانی داشته، سخن میگوید و از او طلب یاری برای حفظ صلح و آرامش در امپراطوری و پیروزی در نبردها میکند. گویی با این دعا، خضوع و بندگی خود را در برابر خداوند نشان میدهد.
کتیبه بیستون فراتر از یک سنگنوشتهی باستانی است. این کتیبه، بازتابی از اندیشهها، باورها و ارزشهای داریوش بزرگ است. در این کتیبه، میتوان غرور و اقتدار یک پادشاه، نفرت از دروغ و عشق به راستی، و ایمان به خدای یگانه را مشاهده کرد. کتیبه بیستون، سندی ارزشمند از تاریخ ایران باستان است که به ما در درک بهتر آن دوران کمک میکند.
چرا نام بیستون؟
نام بیستون از واژه "بغستان" در پارسی باستان به معنی "جایگاه خدایان" ریشه گرفته است. این نام گویای تقدسی است که در گذشته به این منطقه نسبت داده میشد. شواهد نشان میدهد که نام باستانی بیستون "باگاستانا" بوده است. با گذر زمان، "بَهیستان" و "بَهیستون" تحولات بعدی نام این منطقه بودند.
رزرو هتل های کرمانشاه در کوتاه ترین زمان با رهی نو
پس از اسلام، "بهستون" به معنی "ستون نیکو" یا "ستون بهتر" به کار میرفت. نام امروزی "بیستون" نیز از همین نام مشتق شده است. نکته قابل توجه آن خواندن "بیستون" به معنی "بدون ستون" اشتباه است و هیچ پایه و اساسی در تاریخ و زبان ندارد.
جاهای دیدنی بیستون
زمانیکه به مجموعه بیستون میروید، با جاذبههای طبیعی و تاریخی مختلفی روبرو میشوید. در ادامه این مکانهای دیدنی را به شما معرفی میکنیم.
کوه بیستون
پل بیستون، با نامهای متعدد همچون پل شاه عباسی، پل صفوی، پل کهنه، پل نادر آباد و پل دینورآب، بر روی رودخانه دینورآب خودنمایی میکند و بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این پل 144 متری، با قدمتی که به اواخر دوره ساسانی میرسد، به خسرو پرویز نسبت داده میشود. شواهد حاکی از آن است که پایههای این پل در اواخر دوره ساسانی بنا شده بودند، اما مانند بسیاری از سازههای ساسانی در بیستون، ناتمام ماندند و در قرن چهارم هجری تکمیل شدند.
در دوره ایلخانی، دهانه پنجم پل مورد مرمت قرار گرفت و در دوره صفوی و پهلوی به ترتیب نمای پل و طاق چهارم مرمت شدند. پل بیستون دارای پنج دهانه آجری با ملاط گچ است. به جز دهانه چهارم که طاقی بیضی شکل دارد، بقیه دهانهها طاق جناغی دارند. پایههای این پل به جز پایههای کناری، شش ضلعی هستند و بخش میانی آنها به شکل مکعب مستطیل با آبشکنهای مثلثی در دو طرف است. مصالح به کار رفته در ساخت پایهها، سنگ و ملاط گچ و در ساخت گذرگاه از قلوهسنگهای رودخانهای استفاده شده است.
کاروانسرای شاه عباسی
در دامنه کوه عظیم بیستون، جایی که صخره فرهاد تراش خودنمایی میکند، کاروانسرایی کهن و زیبا جا خوش کرده است که امروزه به یکی از اقامتگاههای جذاب کرمانشاه تبدیل شده است. این بنای تاریخی که به نام کاروانسرای شاه عباسی شناخته میشود، یادگاری از دوران صفویه است و بنابر شواهد موجود، به دستور شاه عباس صفوی ساخته شده است.
کاروانسرای شاه عباسی در گذشته بهعنوان پناهگاهی امن و آسوده برای کاروانهای تجاری که در این مسیر پررفتوآمد تردد میکردند، عمل میکرد. وسعت و معماری خاص آن، مکانی ایدهآل برای استراحت مسافران و باربران و همچنین نگهداری از کالاهایشان بود.
در دوره قاجار، این کاروانسرای باشکوه مورد بازسازی اساسی قرار گرفت و به شکل و شمایل امروزی خود درآمد. از چند سال پیش نیز مرمت و بازسازی مجدد آن آغاز شده و با تبدیل شدن به یک هتل و کاروانسرای مدرن و مجهز، پذیرای گردشگران و مسافران در سفر به کرمانشاه است.
سراب بیستون
حضور سراب بیستون که قدمت آن به هزاران سال میرسد، نقشی اساسی در تاریخ و اهمیت این منطقه ایفا کرده است. این چشمه جوشان، احتمالاً مهمترین عامل سکونت انسانها در دامنه کوه بیستون در دوران پارینهسنگی بوده است. انتخاب این مکان برای ساخت نیایشگاه مادی، دژ و خلق کتیبهها و نقشبرجستههای ارزشمند، نشاندهنده اهمیت این مکان در دورههای مختلف تاریخی است. کاروانهایی که در مسیر خود از ایران به عراق و بینالنهرین عبور میکردند، در کنار سراب بیستون اطراق میکردند و همین امر سبب شکلگیری کاروانسراها در این ناحیه شد.
بیشتر بخوانید: سوغات کرمانشاه چیست
صخره فرهاد تراش
راز تراش عظیم کوه بیستون در دل مجموعه تاریخی بیستون، صخرهای عظیم به نام "فرهاد تراش" خودنمایی میکند. این تراش سنگی که حدود ۲۰۰ متر عرض و ۳۶ متر طول دارد، با ظرافت و دقت تمام صاف و صیقلی شده و بر روی آن، آثار قلمهای حجاری و حکاکی به وضوح قابل مشاهده است.
راز این تراش عظیم در گذر زمان، داستانهای مختلفی با خود به همراه دارد. برخی از باستانشناسان معتقدند که هخامنشیان این دیواره را برای ثبت وقایع تاریخی مهم آماده کردهاند. گروهی دیگر بر این باورند که سنگهای این بخش کوه برای ساخت بناهای مجموعه بیستون استخراج شده است. اما روایتی عاشقانهتر نیز وجود دارد که داستان عشق جاودانه فرهاد و شیرین را به این تراش عظیم پیوند میدهد.
در این روایت، فرهاد برای رسیدن به شیرین و بهعنوان نشانهای از عشق خود، کوه را تراش میدهد تا به آب برسد، اما زمانیکه به آب دست مییابد، خبر مرگ شیرین به او میرسد. صرف نظر از اینکه واقعیت ماجرای فرهاد تراش چه بوده است، این اثر بینظیر امروزه یکی از جاذبههای تاریخی کرمانشاه و از دیدنیهای مجموعه بیستون شناخته میشود. عظمت این تراش و داستانهای پیرامون آن، هر ساله گردشگران بسیاری را به این منطقه جذب میکند.
نقش برجسته گودرز دوم
در دل کوههای زاگرس، شاهدی از تاریخ کهن ایران نهفته است؛ سنگنگاره گودرز دوم، یادگاری از دوران پرافتخار اشکانیان که حکایتی از نبردی حماسی را بازگو میکند. این اثر ارزشمند که در سال ۱۳۸۰ به ثبت ملی رسید، تصویری نه چندان واضح از صحنه نبردی را به نمایش میگذارد که در آن، گودرز دوم، پادشاه ایران، بر رقیب خود، مهرداد، پیروز میشود.
سنگنگاره گودرز دوم، این نبرد حماسی را به زیبایی هر چه تمامتر به تصویر میکشد. در مرکز این اثر، گودرز را سوار بر اسبی نیرومند میبینیم که با نیزهای در دست، به سوی مهرداد حملهور شده است. نیکه، الهه پیروزی، در بالای سر او تاجی را بر سرش میگذارد، گویی که مهر تاییدی بر پیروزی او میزند. در پشت سر گودرز، یکی از یارانش نیز سوار بر اسب او را همراهی میکند و آماده یاری رساندن به او در نبرد است.
کتیبه و نقش برجسته داریوش
بیستون، نگینی درخشان در تاریخ ایران، از دیرباز توجه کاوشگران و محققان را به خود جلب کرده است. اما چه چیزی این مکان را تا این حد حائز اهمیت میسازد؟ بیشک، وجود کتیبه و نقش برجستهای عظیم و بینظیر در دل این کوه، مهمترین عامل شهرت و اعتبار بیستون است.
این کتیبه که به داریوش اول، هخامنشی نامدار، نسبت داده میشود، گویی دریچهای به سوی اعماق تاریخ ایران میگشاید. قدمت این سنگنوشته که احتمالاً اولین و قدیمیترین اثر از این دست در میان ایرانیان است، به حدود 520 سال پیش از میلاد مسیح میرسد.
در کنار این کتیبهی سترگ، نقش برجستهای نیز به چشم میخورد که تصویری از داریوش اول را در ابعاد واقعی به نمایش میگذارد. این نقش، پادشاه را در هیبتی پیروزمندانه، پس از نبردی سهمگین، در کنار اهورامزدا، خدای بزرگ زرتشتی، بردیای دروغین، تعدادی اسیر و دو سرباز نشان میدهد.
سنگ بلاش
در میان یادمانهای باشکوه بیستون، سنگ بلاش، همچون نگینی از دوره اشکانیان خودنمایی میکند. این نقش برجسته، تصویری حکاکی شده بر روی سنگی عظیم است که بلاش، یکی از پادشاهان مقتدر اشکانی، را با شکوه و جلال به تصویر میکشد.
بلاش در این نقش، جامی در دست دارد و در کنار آتشدان ایستاده است. گویی در حال انجام مراسمی آیینی یا پادشاهی است. این اثر نفیس، در نزدیکی نقش برجسته مشهور گودرز قرار گرفته و بهراحتی قابل مشاهده است.
پرستشگاه پارتی
در شمال نقش برجسته داریوش، اثری تاریخی از دوران پارتیان به چشم میخورد که باستانشناسان آن را پرستشگاه میدانند. این مجموعه از دو سکوی سنگی تشکیل شده که با پلههایی به هم مرتبط میشوند. حفرههای دایرهای شکل در این سکوها وجود دارند که برخی معتقدند در مراسم مذهبی بهعنوان آتشدان استفاده میشدهاند.
بیشتر بخوانید: برای پیدا کردن بهترین رستورانهای کرمانشاه کلیک کنید
دژ مادی
در دل مجموعه تاریخی بیستون، که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است، دژی باستانی از دوران مادها خودنمایی میکند. این دژ که در شمال غربی این مجموعه قرار دارد، بر اساس کاوشهای باستانشناسی در سال 1966، دارای برج و باروهای مستطیل شکل بوده است.
دیوارهای این دژ بهصورت خشکهچین و با استفاده از سنگهای کوچک و بزرگ ساخته شدهاند. شباهت سفالینههای کشفشده در این بنا با نمونههای مشابه در محوطههای باستانی نوشیجان ملایر و گودین تپه کنگاور، نشان از قدمت آن در دوره مادها دارد.
کشف یک سنجاق سینه برنزی متعلق به قرن هشتم قبل از میلاد نیز این نظریه را تأیید میکند. باستانشناسان بر این باورند که این دژ با نقشبرجسته داریوش بزرگ در ارتباط است. احتمال دارد که گئومات مغ و یارانش در همین محل توسط داریوش و همدستانش شکست خورده باشند.
کاوشهای انجام شده در سال 1381، آثاری سفالی دورههای مختلف تاریخی از جمله عصر مفرغ جدید، عصر آهن، هخامنشی، اشکانی و اسلامی را نمایان کرد. این یافتهها نشان میدهد که این دژ در دوره مادها به اوج شکوفایی خود رسیده بود.
مجسمه هرکول
در میان جاذبههای تاریخی و طبیعی بیستون، مجسمه هرکول، پهلوان افسانهای یونان، خودنمایی میکند. این مجسمه که با ظرافت تمام در دل کوه تراشیده شده، بهعنوان یکی از منحصربهفردترین بخشهای این مجموعه شناخته میشود. قدمت مجسمه هرکول به دوره سلوکیان باز میگردد و بهعنوان نمادی از قدرت یونان باستان، بر دامنه کوه بیستون تکیه زده است. پیکره هرکول در حالی که پیالهای در دست دارد، گویی نظارهگر عبور و مرور کاروانها از جاده ابریشم است.
در پشت مجسمه نیز کتیبهای به زبان یونانی باستان حک شده که بر غنای تاریخی این اثر میافزاید. نکته جالب توجه این است که سر مجسمه اصلی در گذشته به سرقت رفته و در حال حاضر در گنجینه میراث فرهنگی نگهداری میشود. سری که اکنون بر روی مجسمه میبینید، در دورههای بعد به عنوان جایگزین سر اصلی ساخته شده است.
نقش مهرداد اشکانی
نقش برجسته مهرداد دوم اشکانی، که در دامنه کوه بیستون در استان کرمانشاه واقع شده، یکی از قدیمیترین و ارزشمندترین آثار بهجامانده از دوران حکومت اشکانیان است. این نقش برجسته که در فاصله سالهای ۱۲۳ تا ۱۱۰ پیش از میلاد حجاری شده، درست در زیر کتیبه بیستون داریوش هخامنشی قرار دارد و شکوه و جلال دربار اشکانی را به تصویر میکشد.
گودرز، شاه اشکانی، پس از شکست دادن مهرداد دوم، در نقش برجستهای که بر روی سنگ حک شده، سوار بر اسب و نیزه در دست، به سوی او حملهور میشود. این تصویر که امروزه بهطور کامل قابل مشاهده نیست، یادآور پیروزی گودرز بر رقیب خود است.
نقش برجسته مهرداد، صحنهای از واگذاری قدرت از سوی مهرداد دوم به ساتراپهای (حاکمان محلی) امپراتوری اشکانی را نشان میدهد. ساتراپها که هر یک بر اساس مقامشان در پشت سر یکدیگر ایستادهاند، نیمرخ به سوی مهرداد دارند و بر فراز سر هر یک، کتیبهای به خط یونانی حکاکی شده که نام و عنوانشان را مشخص میکند.
پل ساسانی
پل ساسانی بیستون، که به نام پل خسرو نیز شناخته میشود، سازه با شکوهی که از دوران باستان به یادگار گذاشته، در دو کیلومتری شهر بیستون و بر فراز رودخانه گاماسیاب خودنمایی میکند. این پل عظیم که طولی معادل ۱۵۲٫۸ متر دارد، گواهی بر مهارت و دانش مهندسی بینظیر ساسانیان در ساختوساز است. شواهد متعددی از جمله شیوه تراش سنگها، تزئینات حجاری شده و همچنین علاقهمندی خسرو پرویز به بناهای باشکوه، تاریخ ساخت این پل را به دوره ساسانی نسبت میدهند.
برخی کارشناسان نیز بر این باورند که این پل در گذشته بخشی از یک سد ساسانی بوده است. پل ساسانی بیستون از ۹ دهانه و ۱۰ پایه تشکیل شده است. پایههای این پل که هر کدام ۳٫۱۴ متر طول و ۲٫۷ متر عرض دارند، از استحکام فوقالعادهای برخوردارند.
این پایهها با پلان ششضلعی از ملاط گچ و سنگ تراشیده ساخته شدهاند و فضای بین آنها با ملاط آهک و قلوهسنگ پر شده است. بستر سنگی پل که مانع از فرسایش کف رودخانه میشود، نقش مهمی در تنظیم ارتفاع سطح آب نیز ایفا میکند.
با گذشت زمان، گذرگاه و دهانههای این پل تاریخی تخریب شدهاند. اما در سالهای اخیر، مردم محلی برای تسهیل در عبور و مرور، اقدام به نصب پایههای فلزی بر روی پایههای سنگی پل کردهاند.
پل ساسانی بیستون، یادآور عظمت و شکوه دوران ساسانی، امروزه به عنوان یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری کرمانشاه شناخته میشود. بازدید از این پل باشکوه، سفری به اعماق تاریخ ایران و فرصتی برای تحسین هنر و معماری نیاکانمان را به شما هدیه میدهد.
بهترین زمان برای بازدید از بیستون
بیستون، در آغوش کوه و دشت، با آغوش باز پذیرای گردشگران است. این محوطه تاریخی، با ترکیب بینظیر کوهستان، دشت سرسبز، سراب خنک و درختان انبوه، بهشتی برای طبیعتگردان و عاشقان تاریخ است. بازدید از بیستون در هر فصلی جذابیت خاص خود را دارد، اما بهار و پاییز بینظیرترند. در فصل بهار، دشتهای سرسبز و طبیعت بیدار، طراوتی وصفناپذیر به بیستون میبخشند. سراب پرآب و خنک، گویی روحی تازه به این محوطه تاریخی میدمد. هوای دلانگیز بهاری، گشتوگذار در میان آثار باستانی و صخرهنوردی را لذتبخشتر میکند.
در فصل پاییز، طبیعت بیستون به رنگهای گرم پاییزی نقاشی میشود. برگهای درختان در رنگهای مختلف قرمز، زرد و نارنجی، منظرهای بدیع و چشمنواز خلق میکنند. در پاییز نیز میتوانید از گشتوگذار در میان این زیبایی بینظیر لذت ببرید.
گرمای تابستان، گشتوگذار در طول روز را کمی دشوار میکند. بنابراین، بهتر است برای بازدید از بیستون در این فصل، اوایل صبح یا غروب آفتاب را انتخاب کنید. زمستان در بیستون، با وجود سرمای هوا، صفای خاصی دارد. در این فصل، نور کمرمق خورشید، جلوهای درخشان به آثار باستانی و شگفتیهای این منطقه میبخشد. اگر بارش برف و باران مانع نباشد، گشتوگذار در زمستان نیز در بیستون دلچسب خواهد بود.
مسیر دسترسی به بیستون
مجموعه تاریخی بیستون در 39 کیلومتری شهر کرمانشاه واقع شده است. برای رسیدن به این گنجینه گرانبها از دیار زیبای کرمانشاه، راههای مختلفی پیش روی شماست. اگر به دنبال سفری راحت و بدون محدودیت زمانی هستید، استفاده از خودروی شخصی بهترین گزینه خواهد بود. مسیر دسترسی به بیستون از طریق بزرگراه کنارگذر شرقی کرمانشاه به آسانی قابل دسترس است.
از هر نقطه از شهر کرمانشاه که هستید، خود را به بزرگراه شهید بهشتی برسانید. سپس، به سمت بزرگراه کنارگذر شرقی کرمانشاه تغییر مسیر داده و تا خروجی بیستون ادامه دهید. با گذر از این خروجی، به جادهای فرعی خواهید رسید که شما را به طور مستقیم به مجموعه بیستون رهنمون میکند. اگر به هر دلیلی تمایل به رانندگی ندارید، میتوانید از تاکسیهای شهر کرمانشاه برای رسیدن به بیستون استفاده کنید. با وجود مسافت نسبتاً طولانی، کرایه تاکسیها معقول به نظر میرسد.
امکانات مجموعه بیستون کرمانشاه
در محوطه مجموعه پارکینگ وجود دارد تا گردشگران بتوانند به راحتی خودروی خود را پارک کنند. سرویس بهداشتی در نقاط مختلف مجموعه تعبیه شده است تا نیازهای بهداشتی گردشگران برآورده شود. نمازخانه برای رفاه حال گردشگران مسلمان در نظر گرفته شده است. همچنین گردشگران میتوانند در این غرفه صنایع دستی و سوغات کرمانشاه را خریداری کنند و حتی در مجموعه رستوران و کافیشاپ آن، غذا و نوشیدنی میل کنند.
نکات مهم برای بازدید از بیستون
• در هر فصلی که به بیستون سفر میکنید، از کفش و لباس مناسب استفاده کنید.
• کرم ضد آفتاب، عینک آفتابی و کلاه را فراموش نکنید.
• در زمستان، لباس گرم با خود به همراه داشته باشید.
• آب آشامیدنی و تنقلات به مقدار کافی همراه خود داشته باشید.
• به حفظ نظافت محیط زیست احترام بگذارید و از ریختن زباله در طبیعت خودداری کنید.
سخن پایانی
بیستون، نگینی درخشان بر تارک تاریخ ایران، یادآور شکوه و عظمت نیاکانمان و گواهی بر تمدن دیرینه این سرزمین است. کتیبهها و نقشبرجستههای این مجموعه، گویی دریچهای به سوی گذشته گشوده و ما را به سفری در اعماق تاریخ میبرند. بیستون، تنها یک محوطه تاریخی نیست، بلکه نمادی از هویت ملی و فرهنگی ماست. حفاظت از این گنجینه بینظیر، وظیفهای همگانی است و همه ما باید در پاسداری از آن کوشا باشیم.
امیدواریم که توانسته باشیم در این مقاله از سایت رزرو آنلاین هتل رهی نو اطلاعات کاملی در مورد این اثر تاریخی بیهمتا به شما ارائه کرده باشیم. در نهایت اگر سفری به این مجموعه تاریخی داشتهاید، لطفاً خاطرات خود را در بخش دیدگاهها با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول در مورد بیستون کرمانشاه
بیستون کجاست؟
بیستون در استان کرمانشاه، 39 کیلومتری شهر کرمانشاه واقع شده است.
نام بیستون از کجا آمده است؟
نام بیستون از واژه "بغستان" در پارسی باستان به معنی "جایگاه خدایان" ریشه گرفته است
چه جاذبههای دیدنی در بیستون وجود دارد؟
علاوه بر کتیبه و نقش برجسته داریوش، جاذبههای دیدنی دیگری از جمله پل بیستون، کاروانسرای شاه عباسی، سراب بیستون، صخره فرهاد تراش، نقش برجسته گودرز دوم، سنگ بلاش، سنگ نگاره مهرداد دوم، پرستشگاه پارتی، دژ مادی، مجسمه هرکول و پل ساسانی در این مجموعه تاریخی وجود دارد.
بهترین زمان برای بازدید از بیستون چه زمانی است؟
بازدید از بیستون در هر فصلی جذابیت خاص خود را دارد، اما بهار و پاییز بینظیرترند. در فصل بهار، طبیعت سرسبز و هوای دلانگیز، گشتوگذار در میان آثار باستانی را لذتبخشتر میکند. در پاییز نیز میتوانید از منظرههای رنگارنگ و هوای خنک لذت ببرید.
چگونه به بیستون برویم؟
برای رسیدن به بیستون میتوانید از خودروی شخصی، تاکسی یا اتوبوس استفاده کنید. مسیر دسترسی به بیستون از طریق بزرگراه کنارگذر شرقی کرمانشاه به آسانی قابل دسترسی است.
امکانات رفاهی در مجموعه بیستون چیست؟
در محوطه مجموعه پارکینگ، سرویس بهداشتی، نمازخانه، غرفه صنایع دستی، رستوران و کافیشاپ وجود دارد.